Чиптунинг


КАКВО Е ЧИПТУНИНГ?

Под чиптунинг се разбира качване на мощността на един автомобил, чрез оптимизиране на софтуера в електронния блок за управление(ECU). Електронния блок за управление е малък компютър, който изпълнява всички необходими функции за управлението на двигателя. Той е отговорен за управление на запалвалването,впръскването или налягането на турбото(компресора).

Софтуера за управлението на двигателя е запаметен на носител(Eprom)наричан още чип. Оригиналният софтуер може да бъде прочетен от Eprom-a със специално устройство и пренесен на домашно PC. След оптимизирането му софтуерът се записва на празен Eprom и се поставя в ECU-то.

Всеки чип е за точно определен номер ECU. За това при поръчка или запитване е необходимо да се знае точно номера на Вашето ECU.Въпроси и отговори

Защо не се прави от производителя?
Причините са:

  • Разлики в качеството на горивото в различните държави
  • Разлики в температурата на околната среда
  • Разлики в надморското равнище
  • Специфични норми за изгорелите газове в различните държави
  • Превишаване на сервизните интервали

Затова главната цел на производителя е така да програмира софтуера, че двигателят да работи в много голяма област на толерантност. След това се програмират ограничения във софтуера, така че всички двигатели да имат възможно най-идентични - мощност и въртящ момент. От споменатите по горе точки се получава една много консервативна картина на мощността. Чиптунингът дава възможност да се премахнат компромисите допуснати от производителя.

Съкращава ли се животът на двигателя?
При направения от нас чиптунинг винаги се има в предвид известна толерантност. Програмирането се прави така, че при същия начин на каране в двигателя да не се наблюдават по-високи стойности на износване.
При по-често използване на повишената мощност и промяна в начина на каране е възможно естествено известно повишение в износването,което се изразява в рамките на 5000 до 10000 км от общия пробег. Примерно двигателят вместо 555 000 км ще издържи "само" 550 000 км. При редовна поддръжка и нормален начин на каране чиптунингът не влияе на общия пробег.

Как се променя средният разход на гориво?
При подобен начин на каране разходът на гориво остава същия.Причина за това е пълното изгаряне на горивото благодарение на идеалния момент на запалване в това число оптималното налягане при дизеловите двигатели. Тогава благодарение на повишения въртящ момент, автомобила постига същото ускорение при по-малко натиснат педал на газта.
При всички случаи ,се наблюдава покачване на разхода с около 0,5л на 100 км при каране на пълна газ.

Ограничава ли чиптунингът някои функции в автомобила?
Не, в никакъв случай. Всички функции на автомобила като запаметяване на грешки и т.н. си остават и функционират без ограничение.

Ако модела на Вашия автомобил не фигурира в страницата ни може да отправите запитване тук
(Не забравяйте да изпратите номера на Вашето ECU.) 


 

 

RedLine Tuning